1. Eredivisie

Ajax verdient fors aan de jeugdopleiding

Komende zomer wordt er bij Ajax weer een uittocht verwacht van enkele sterkhouders. Siem de Jong, Toby Alderweireld en Christian Eriksen staan in de nadrukkelijke belangstelling van diverse buitenlandse (top)clubs. Alle drie de spelers zijn producten uit de eigen jeugdopleiding. Het is geen geheim dat Ajax over het algemeen fors geld binnen haalt door spelers te verkopen uit de eigen jeugdopleiding. Eerder bleek al uit onderzoek van ons dat Ajax de meeste jeugdspelers de kans geeft. Maar hoeveel verdient Ajax totaal aan jeugdspelers de laatste vijf seizoenen? En levert de jeugdopleiding echt veel meer op dan het doorverkopen van gekochte spelers? Tussen de linies zocht het uit.

Jeugdopleiding Ajax = goudmijn

De jeugdopleiding van Ajax wordt door velen erkent als één van de beste ter wereld. Niet zo heel gek. Afgelopen week verscheen er een rapport waarin onderzocht was welke jeugdopleidingen van clubs in Europa de meeste voetballers voort brachten. Ajax bleek daarin de club die het meest vruchtbaar was: 69 spelers spelen in Europese competities die hun opleiding genoten bij de Amsterdamse club.
Het Zwiterse bedrijf CIES wat het onderzoek deed, kwam met de volgende lijst:
Mooie cijfers voor Ajax natuurlijk. Je kan je alleen afvragen of het om kwantiteit gaat, of om kwaliteit? Ik zou zeggen de kwaliteit. Je hebt niks aan 69 jeugdspelers die er vrij weinig van kunnen en uiteindelijk spelen bij (met alle respect) clubs als Sion, Beveren, Leuven of Helmond Sport.
Om de kwaliteit te meten kan je de transferopbrengst als prima indicator gebruiken. Om dit te meten heb ik de transfers van de laatste vijf (incl. dit seizoen) op een rijtje gezet. En wat blijkt: Ajax verdiende de laatste vijf seizoenen een slordige € 61.225.000 aan jeugdspelers. Om dit in perspectief te zetten: PSV (€ 10.450.000) en Feyenoord (€ 14.800.000) die ook hoog scoren in het onderzoek van CIES, hebben beduidend minder geld kunnen ontvangen uit verkochte jeugdspelers. Met de kwaliteit van de jeugdspelers van Ajax lijkt het dus wel goed te zitten.

Jeugdopleiding vs. Doorverkopen

Natuurlijk focust Ajax zich niet alleen op de eigen jeugdopleiding. Het probeert ook (vaak jonge) speler te kopen met als doel deze weer met winst te verkopen. Ondanks twee mooie klappers (Suarez & Huntelaar) lukt dat niet echt. Hoewel Ajax de laatste vijf seizoenen meer geld heeft verdiend met het doorverkopen van gekochte spelers dan met het verkopen van eigen jeugdspelers, kan je toch concluderen dat er voor Ajax daar nog wel winst te behalen valt. Hoewel je de transferbedragen van Huntelaar en Suarez natuurlijk mee moet nemen, vertekenen ze toch wel het beeld.

Transferopbrengsten: eigen jeugd vs. doorverkochte spelers
Eigen jeugd vs. doorverkochte spelers

Op bovenstaande afbeeldingen is te zien dat Ajax de afgelopen seizoenen alleen winst heeft gemaakt op Demy de Zeeuw, Luis Suarez en Klaas-jan Huntelaar.

Nederlanders vs. niet Nederlanders

Vermaelen, Vertonghen, Eriksen, Alderweireld. Het zijn allen spelers die door Ajax op jonge leeftijd werken gekocht. Je ziet het Ajax de laatste seizoenen steeds vaker doen: jonge buitenlanders kopen met als doel uiteindelijk voor veel winst weer te verkopen. Ik vroeg me af of Ajax de laatste vijf seizoenen meer geld heeft verdiend aan het verkopen van buitenlanders of toch meer geld verdiende aan de verkoop van Nederlanders. Uiteindelijk blijkt dat de Nederlanders Ajax het meeste geld hebben opgeleverd de laatste vijf seizoenen:

Transferopbrengsten Nederlanders vs. niet Nederlanders
Transferopbrengsten Nederlanders vs. niet Nederlanders

Het ontloopt elkaar niet heel veel. En ook de komende seizoenen heeft Ajax weer een mooie mix van jonge talentvolle Nederlanders (Denswil, Dijks, Bazoer,’Hart) en jonge talentvolle buitenlanders (Meleg, Andersen, Fischer, Cerny). Allen zullen hoogstwaarschijnlijk weer voor miljoenen verkocht worden in de toekomst. Met de toekomst van Ajax lijkt het wel goed te zitten.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Ajax verdient fors aan de jeugdopleiding

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *