Klassieker Ajax - Feyenoord

Voorbeschouwing: hoe Ajax en Feyenoord de Klassieker ingaan

Gepubliceerd op 1 april 2017 | Door Lisandro Isei | Eredivisie

Zondag staat dé wedstrijd van het seizoen op het programma: de Klassieker. Zelden was het belang zo groot als bij deze editie. Na het gelijkspel van Ajax op Woudestein is de achterstand op Feyenoord opgelopen naar zes punten. Een riante uitgangspositie met nog zeven wedstrijden voor de boeg begeeft de koploper zich op redelijk onbekend terrein in Amsterdam. Feyenoord is voor het eerst in lange tijd niet de aanjager in de Klassieker en kan zelfs op bezoek bij de aartsrivaal de Eredivisie beslissen.

Dit artikel is een samenwerking tussen Lisandro Isei en Wouter Hermans.

Om een spannend slot van de competitie te garanderen telt voor Ajax alleen een overwinning. De Amsterdammers zullen ten koste van alles willen voorkomen dat het seizoen van Feyenoord nog meer glans krijgt. De geschiedenis biedt perspectief: behoudens twee gelijke spelen won Ajax elke Klassieker in de ArenA sinds 2005.

Eind oktober troffen beide teams elkaar in Rotterdam. Destijds leek Feyenoord aanspraak te maken op de overwinning na een reeks goede kansen in de eerste helft, maar moest het dankzij een doelpunt van Kasper Dolberg uiteindelijk genoegen nemen met een gelijkspel na een late treffer van Dirk Kuyt. Een resultaat wat destijds dubbele gevoelens opriep bij zowel Ajax als Feyenoord. Beide hadden ze de kans gehad om een zware tik uit te delen en beide hadden het uiteindelijk verzuimd.

Nu, een half jaar later, kan in de strijd om het kampioenschap de zwaarste tik van het seizoen worden uitgedeeld.

Ajax

Lang verhaal kort: Ajax moet winnen! Dat geldt voor de Klassieker maar ook voor de rest van de competitiewedstrijden. Voor het kampioenschap maar ook om de tweede plaats veilig te stellen. De Amsterdammers staan twee punten voor op PSV met nog een onderlinge wedstrijd in Eindhoven op het programma. Alhoewel de tweede plaats geen prijs is, geeft het recht op de voorronde van de Champions League.

De wedstrijden dit seizoen tussen Feyenoord – Ajax en Ajax – PSV eindigden allebei in 1-1. Ajax moet verhinderen dat Feyenoord een of meer punten pakt zondag. Alsof dat al geen opgave is, moeten ze hopen dat Feyenoord onderweg naar de finish nog een keer of twee struikelen. De Rotterdammers hebben namelijk een beter doelsaldo (51 om 39). Om de druk te blijven houden moet Ajax de komende zeven wedstrijden winnen.

Kasper Dolberg

Kasper Dolberg is vanwege een liesblessure een vraagteken voor morgen. De topscorer van Ajax is een belangrijke pion met dertien goals en vijf assists. Bosz gaf aan dat zijn ploeg met Dolberg beter speelt dan zonder Dolberg. De Deense international is belangrijk voor de link up play met Ziyech, Schöne en Klaassen.

Het is interessant hoe Bosz de spitspositie gaat invullen bij absentie van de jonge spits, die in de heenwedstrijd scoorde met een stift. Traoré is binnengehaald als spits maar de ontwikkeling van Dolberg verdreef de huurling naar de rechtervleugel. De Chelsea-huurling is een optie in de spits waardoor Kluivert wederom een basisplaats heeft.

Als Guardiola-adept zou Bosz kunnen kiezen voor Ziyech of Klaassen als False Nine om de centrale verdedigers van Feyenoord te laten ‘zwemmen’. Donny van de Beek neemt dan de vrijgekomen positie in op het middenveld. Daarnaast is het de vraag wie samen met Sánchez het centrale duo gaat vormen. De verwachting is dat Viergever links centraal speelt en Sinkgraven linksback. Veltman geniet het hele seizoen al de voorkeur als rechtsback en dit lijkt niet te gaan veranderen.

Ajax opstelling Klassieker

Feyenoord zal vermoedelijk achterover leunen en wachten op fouten van Ajax om toe te slaan. Hierdoor zal Ajax vermoedelijk de ploeg zijn met het meeste balbezit. Tegen PSV kreeg Feyenoord een doelpunt tegen door het snel doorspelen van Pröpper op Pereiro waarna de Uruguayaan uithaalde van zeventien meter. Het is aan Ajax om snel door het midden te combineren om de verdediging van Feyenoord kapot te spelen.

Goal Pereiro

Feyenoord zal tussen de linies weinig ruimtes weggeven. Het devies is dan ook snel combineren. Pieter Zwart stelde eind januari vast dat de vleugelspelers van Ajax geen goed seizoen doormaken. Al lijkt Younes aan de betere hand de laatste weken en logenstraft hij zijn criticasters voor een deel.

De buitenspelers van de thuisploeg kunnen een belangrijke rol spelen. Door het veld breed te houden om de verdediging van Feyenoord als een elastiek horizontaal uit te rekken. Vervolgens kiezen om zo snel mogelijk de bal ‘naar binnen’ te spelen om centraal gevaar te stichten middels snel combinatiespel. Een slimme overstap zoals bij de 1-0 van Klaassen tegen PSV is hier een goed voorbeeld van.

Na het inspelen van de bal doen de buitenspelers er goed aan om – als er ruimte ligt – diep te gaan zonder bal. Door dit te doen rekken ze de verdediging van Feyenoord ook verticaal uit elkaar. Hierdoor maken ze het veld lang en creëren ze ruimte voor de middenvelders en opkomende backs. Op die manier dwingen ze Feyenoord meer naar het eigen doel toe om tot kansen te komen.

Ajax heeft dit seizoen meerdere keren laten zien snel te kunnen combineren. Het merendeel van deze combinaties gingen als volgt: Sánchez speelt Dolberg in, Dolberg laat de bal vallen op Schöne of Ziyech die vervolgens Klaassen wegsteken. Dit wisselen ze af door de bal nog een of twee keer te ‘tikken’ waarna ze Dolberg diep sturen. Verder kan Dolberg zichzelf met een voetbeweging vrijspelen en richting goal gaan zoals tegen N.E.C en PEC Zwolle.

Tegen NEC 1-0

Dode spelsituaties Ajax

Ajax heeft dit seizoen vijftien goals gescoord uit een vrije trap of hoekschop. Het is niet waarschijnlijk dat Ajax op die manier gaat scoren tegen Feyenoord. Feyenoord heeft dit seizoen nog geen doelpunt geïncasseerd uit een set piece. Een groot deel hiervan is toe te schrijven aan Brad Jones. De keeper komt graag uit zijn gebied om ballen weg te stompen. Hierdoor voorkomt hij doelpogingen van tegenstanders in de buurt van zijn goal.

Feyenoord

Vanaf speelronde één al lijstaanvoerder, de meeste goals gescoord en de minste goals tegen. Feyenoord gaat vol vertrouwen de wedstrijd tegen Ajax tegemoet. Voor de Rotterdammers gloort de eerste landstitel sinds 1999 aan de horizon. Behoudens twee nederlagen tegen laagvliegers, presteert Feyenoord al het gehele seizoen met een consistentie die haar fans al een lange tijd niet meer hadden gezien. Deze vorm kan in Amsterdam kracht worden bijgezet door een overwinning in de ArenA. In aanloop naar de Klassieker heeft de ploeg in ieder geval de gunfactor, iets waar de aartsrivaal echter geen boodschap aan zal hebben.

Feyenoord opstelling klassieker

Waar Ajax in de Klassieker ‘zal moeten’, kent Feyenoord de luxe dat het Amsterdam prima met een gelijkspel kan verlaten. Om een aanval op de koppositie af te slaan zal Giovanni van Bronckhorst vermoedelijk voor een speelwijze kiezen die hem eerder in de uitwedstrijd tegen PSV succes bracht.

Feyenoord speelt compact klassieker

Feyenoord compact met weinig ruimte tussen de linies

In de wedstrijd die Feyenoord aan het begin van het seizoen met 0-1 won, gunden ze de tegenstander regelmatig de bal en stelden ze zich compact op om weinig ruimte weg te geven. Met de verdedigers dicht bij elkaar en de controlerende middenvelders kort ervoor werd het PSV erg moeilijk gemaakt om een opening te vinden. Hiernaast spelen Eric Botteghin en Jan-Arie van der Heijden met weinig ruimte in de rug waardoor ze minder kwetsbaar zullen zijn als een speler als Davy Klaassen diep wil gaan.

Video uitbraak Jorgensen vs PSV

Het gevaar vanuit Feyenoord zal komende zondag komen wanneer de bal op het middenveld wordt veroverd en er in de omschakeling door de tegenstanders ruimtes worden gelaten. Met een klinische voorhoede die dit seizoen bewijst dat een enkele kans al goed kan zijn voor een doelpunt.

Een vergelijkbaar scenario zoals hierboven bij PSV is in de Klassieker goed denkbaar. Net als in Eindhoven was het de tegenstander die Feyenoord moest opjagen om de koppositie onder druk te zetten. Waar de Rotterdammers in eerdere jaren regelmatig bezweken onder de druk wanneer het moest presteren, speelt de ploeg dit seizoen met het geduld om toe te slaan als de tegenstander verzwakt. Feyenoord scoorde na de winterstop weliswaar nog niet in de eerste helft van een uitwedstrijd en leek in deze wedstrijden geregeld zeer kwetsbaar, het team trok toch in elke duel de overwinning in het laatste half uur over de streep.

Powerplay Feyenoord

In Enschede en Heerenveen kon de tegenstander een goed resultaat al bijna ruiken, maar keerde Feyenoord de wedstrijd toch in haar voordeel om met het inmiddels bekende ‘powerplay’. Door agressief en hoog druk te zetten krijgt de tegenstander geen kans om de bal in bezit te houden. Het grote risico dat Feyenoord in haar spel legt betaalde zich tot nu toe uit.

Goal Heerenveen – Feyenoord

Deze opportunistische wijze van aanvallen bleek succesvol omdat tegenstanders een grote aanvalslinie niet konden verdedigen. Bij de wedstrijden die Feyenoord in het laatste half uur over de streep trok kwam dit telkens voort uit een ‘overbevolking’ van het zestienmetergebied. Een ogenschijnlijk op geluk gebaseerde voorzet resulteerde tegen Roda JC, FC Twente en Heerenveen telkens in het gelijkmakende of winnende doelpunt.

Feyenoord zal, net als het in Eindhoven deed, ook bij Ajax proberen de tegenstander te overrompelen als het daar de kans toe krijgt. Het is aan de Amsterdammers hier een gepast antwoord op te vinden. De Amsterdammers beschikken met twee balvaardige centrale verdedigers en technisch sterke middenvelder Schöne in ieder geval over de middelen om onder de druk van Feyenoord uit te voetballen.

Conclusie

Het belooft een spannende wedstrijd te worden. Ajax zal er alles aan moeten doen om de punten in Amsterdam te houden. De kans dat het een open wedstrijd wordt lijkt niet heel groot aangezien Feyenoord veel te verliezen heeft. De Rotterdammers zullen wachten op hun kansen om toe te slaan. Binnen het toelaatbare zullen ze Ajax proberen te frustreren met overtredingen en fysiek spel. Mocht het tijdens de rust nog 0-0 zijn is het zweven tussen hoop en vrees. De Ajacieden scoren de meeste goals in het kwartier na rust. Blijft het vrezen over, Feyenoord scoort het vaakst in het laatste kwartier.

Voor beide teams wacht zondag een loodzware opgave. Ajax heeft het thuisvoordeel, terwijl Feyenoord dit seizoen buitenhuis onverwacht sterk is. Het Pi-model geeft in ieder geval Ajax de grootste kans op een overwinning in de eigen ArenA. De ogen van voetbalminnend Nederland zullen zich om half drie wenden op het duel in Amsterdam. De druk op beide ploegen is hoog, net zoals de inzet hoog is: het kampioenschap.

voorspelling klassieker volgens PI model

Voorspelling van de klassieker volgens het PI Rating model.

Dit artikel is een samenwerking tussen Lisandro Isei en Wouter Hermans.

Voorbeschouwing: hoe Ajax en Feyenoord de Klassieker ingaan
5 Stemmen: 7

Over de auteur

Lisandro ademt voetbal en is gespecialiseerd in het onderzoeken, verklaren en voorspellen van sportprestaties. Combineert data met mental coaching.

One Response to Voorbeschouwing: hoe Ajax en Feyenoord de Klassieker ingaan

  1. Ruben zegt:

    Kleine correctie: Feyenoord kreeg een paar weken geleden tegen AZ voor het eerst dit seizoen een doelpunt uit een dode spelsituatie tegen, toen Luckassen uit een vrije trap raak kopte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *