1. Buitenlands voetbal

Serie A een veteranencompetitie?

In Nederland zijn veel vooroordelen over de hoogste voetbalcompetitie van Italië, de Serie A. Zo zouden er maar weinig mensen op de wedstrijden afkomen, is het spel erg verdedigend en worden er, als gevolg van het verdedigende spel, weinig doelpunten gemaakt. Een ander vooroordeel is dat de competitie veel oude spelers herbergt. Zeker na de komst van spelers als Ashley Cole, Patrice Evra en Nemanja Vidic wordt de Serie A dikwijls neergezet als een ‘veteranencompetitie’. Terecht?
Noot: voor de leeftijden van het seizoen 2014/15 is gekeken naar de leeftijd van een speler op 1 juli 2015. Dit om de verhouding met 2013/14 (leeftijden op 1 juli 2014) eerlijk te houden.

Gemiddelde leeftijd

Als we naar de gemiddelde leeftijden van de tien grootste competities in Europa kijken, valt op dat de gemiddelde leeftijd van de Engelse competitie in 2014/15 hoger is dan die van de Serie A; 26,5 om 26,2. Ook de Russische competitie (Premier Liga, 26,5) en de Primera Division (26,2) hebben dit seizoen een gemiddelde leeftijd die hoger ligt dan 26. Hoe anders was dit vorig seizoen. Van alle onderzochte competities, hadden alleen de Belgische competitie (23,1) en de Eredivisie (22,4) toen een gemiddelde leeftijd die lager lag dan die van de Serie A (23,5).

Afbeelding 1: de gemiddelde leeftijden in de tien grootste Europese competities.
Afbeelding 1: de gemiddelde leeftijden in de tien grootste Europese competities.

De gemiddelde leeftijd in de Serie A is dus helemaal niet zo hoog, vergeleken met de andere competities. Echter, een lage gemiddelde leeftijd hoeft echter niet te betekenen dat er relatief weinig dertigers in de competitie rondlopen.
Het percentage dertigers is juist een punt waar de Serie A iets minder op scoort. Waar in het vorige seizoen 14,9% van de competitie dertig jaar of ouder was, is dat dit seizoen opgelopen naar 31,6%. Anders gezegd: bijna één op de drie spelers in de Serie A is minstens dertig jaar. Een enorm aantal, maar wanneer dit vergeleken wordt met enkele andere competities, valt dit nog wel mee. Zo heeft de Premier League een percentage van 28,3 (vorig seizoen was dit 17,1%, meer dan de Serie A dus), terwijl de Premier Liga een percentage van 29,9 heeft (tegenover 14,4% in 2013/14).
Afbeelding 2: percentage dertigers in de Europese competities.
Afbeelding 2: percentage dertigers in de Europese competities.

Zoals te zien is in afbeelding 2, is onze Eredivisie de competitie met de minste dertigers. Als enige van de tien meegenomen competities blijven in Nederland de percentages van zowel 2013/14 als 2014/15 onder de 10%. Wat ook opvalt in afbeelding 2, is dat alle competities een sterke relatieve toename hebben in het aantal dertigers. Dat heeft een reden: buiten het feit dat er veel oudere spelers zijn bijgekomen en de voetballers allemaal een jaartje ouder zijn geworden, werken de clubs de eerste weken met een ‘smallere’ selectie. In de loop van het seizoen zullen spelers doorstromen die deel uit gaan maken van het eerste elftal (veelal jongere spelers), waardoor het aantal (jonge) spelers in de selecties zal toenemen en het percentage dertigers waarschijnlijk zal dalen.

Absolute toename dertigers

Dat de Serie A wel degelijk een competitie met oude voetballers is, is wel duidelijk, maar dit seizoen zijn daar maar weinig oude spelers bijgekomen. Ten opzichte van vorig seizoen heeft de Serie A vooralsnog maar zeventien dertigers verwelkomd, een aantal dat bij andere competities veel hoger is.

Afbeelding 3: toename dertigers in de Europese competities.
Afbeelding 3: toename dertigers in de Europese competities.

Alleen de Turkse Super Lig en de Belgische Jupiler Pro League hebben er minder nieuwe dertigers bij gekregen (vijf) dan de Serie A. De Nederlandse Eredivisie kent zelfs een afname van veertien oudere spelers. De Russische en de Portugese competities hebben de sterkste toenames, van respectievelijk 43 en 41 dertigers.
De Serie A mag dus wel degelijk neergezet worden als een oude competitie: de gemiddelde leeftijd ligt hoog en het percentage 30-plussers is enorm. Echter, de Italiaanse competitie is niet de enige competitie met hoge cijfers en percentages. Ook in de populaire Engelse Premier League en in Rusland spelen tegenwoordig steeds meer oudere voetballers. Al met al is de Serie A wel degelijk een veteranencompetitie, maar niet de enige topcompetitie waarin veel oude voetballers actief zijn.

Beoordeel deze post
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: Serie A een veteranencompetitie?
  • 14 augustus 2014

    Wat mij opvalt is dat in alle tien de competities de gemiddelde leeftijd toe is genomen, en dat in 7 competities de stijging hoger is dan 1 jaar. Hoe kan dit, waar zijn alle jonge spelers heen. Zitten die allemaal werkloos thuis? Spelen die allemaal een niveau lager? Heeft mama ze verboden om nog te voetballen?
    Rick, zou je daar wellicht iets meer over kunnen vertellen? Want ik ben oprecht geïnteresseerd.

    Reageer
    • 14 augustus 2014

      Dat was iets wat mij inderdaad ook al opviel. De jonge spelers zijn er nog gewoon, maar in het vorige seizoen waren de selecties ook aangevuld met jongens die slechts enkele minuten gespeeld hadden. Noem bijvoorbeeld bij FC Utrecht spelers als Van Der Winden (speelde alleen tegen Ajax). Deze zijn in 2014/15 niet meegenomen. Hierdoor valt het aantal spelers in de competitie dit seizoen veel lager uit dan in het vorige seizoen.
      En zoals ik ook al had laten zien: het aantal dertigers is in bijna alle competities toegenomen. Dit maakt dat zowel de gemiddelde leeftijd als het percentage dertigers flink zijn toegenomen

      Reageer
  • 14 augustus 2014

    Ik denk dat de serie A wordt gezien als een oude competitie. Puur dooe het feit dat de oude spelers die er heen gaan al over hun top zijn. Daardoor krijg je de beeldvorming.

    Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *