1. EK 2016

Waarom Pogba's kwaliteiten niet optimaal benut worden

Overal op de wereld zag je een foto dan wel een interview met Paul Pogba in aanloop naar het EK. Hij zou Les Bleus in eigen land een EK-titel gaan bezorgen. De verwachtingen waren ontzettend hoog in aanloop naar Euro 2016. Niet alleen legde het land een ontzettend hoge druk op Pogba, ook Pogba zelf legde die druk op zich.
De eerste vier duels is gebleken dat Pogba moeite heeft met deze druk. Veel druk en een trainer die niet zo goed weet (dat is nog een understatement) hoe hij Pogba het best kan gebruiken maakte hem nog niet tot de speler die hij kan zijn op dit toernooi. Zijn kwaliteiten werden tot de tweede helft tegen Ierland nog niet optimaal benut.
Hij werd in de eerste wedstrijd tegen Roemenië gepositioneerd als rechtermiddenvelder, een wedstrijd waarin hij vooral uitblonk in het maken van mislukte acties. Slechts een van de vijf ingezette dribbels was succesvol en hij creëerde geen enkele kans.
De tweede wedstrijd tegen Albanië begon hij op de bank na zijn matige vertoning tegen de Roemenen. Didier Deschamps leek hem – samen met Griezmann – wat rust te gunnen om de druk te reduceren. Pogba viel in en maakte een betere indruk dan tegen Roemenië. Hij gaf 28 passes, waarvan er 22 aankwamen, zijn dribbels waren 100% (2/2) succesvol, hij creëerde twee kansen en veroverde tevens ook nog vier ballen.
De derde wedstrijd speelde hij als linkermiddenvelder in zijn Juventus-rol, als spelmaker dicht bij de nummer 9, in dit geval Giroud. Hij was een aantal keren erg gevaarlijk met schoten, maar kon, qua doelpunten/assists, zijn stempel niet drukken.
Wat steeds opviel in de groepsfase, was dat de Fransman beter speelde wanneer hij meer als diepgaande spelmaker functioneerde, wat meer naast de controlerende middenvelder dus. Hij koos dan de juiste momenten van diepgaan en was zo heel gevaarlijk. Gevaarlijker dan wanneer hij al dichtbij de spits stond en dus niet meer hoefde te komen. Als aanvallende spelmaker dichtbij Olivier Giroud is hij veel meer een momentenvoetballer, in de kleine ruimte heeft hij het lastig. Als diepgaande spelmaker naast N’Golo Kanté kan hij veel meer zijn stempel drukken en komen zijn kwaliteiten als loopvermogen, fysieke kracht, controlerend vermogen en dribbels beter tot uiting.
In de achtste finale begon hij opnieuw als linkermiddenvelder, met Blaise Matuidi als rechtermiddenvelder naast zich. Frankrijk ging tegen Ierland rusten met een 0-1 achterstand en dus voerde Deschamps wat (tactische) wijzigingen door. Kanté ging eraf, Kingsley Coman kwam erbij. Frankrijk ging nu een soort 4-4-2/4-2-4 spelen met Matuidi en Pogba als controlerende middenvelders, Dimitri Payet en Coman als creatieve vormgevers vanaf de linker- en rechterflank en Antoine Griezmann als schaduwspits achter/om Giroud. Deze tactische aanpassingen deden het spel van Paul Pogba ook goed. Hij was een stuk rustiger in zijn spel, terwijl hij tegelijkertijd wel veel meer aanwezig was ten opzichte van de eerste helft. Dit zie je ook terug in de cijfers, met als kanttekening dat Shane Duffy van Ierland in de 66ste minuut rood pakte en de wedstrijd(data) beïnvloedde.

Afbeelding 1: Balcontacten Pogba in de eerst helft (links) en tweede helft (rechts)

Pogba passte veel meer (46 keer om 19 keer) en was ook nog eens veel succesvoller. In de eerste helft kwamen 79% van zijn passes aan, terwijl in de tweede helft 91% van zijn passes aankwamen. Ook creëerde hij vanuit een meer controlerende rol drie kansen, waar hij in de eerste helft slechts één kans creëerde.

Twijfelt Deschamps nog steeds over de samenstelling van zijn elftal?

Pogba is geen nummer 10 zoals velen (inclusief waarschijnlijk Deschamps) denken. Hij zou meer als diepgaande middenvelder, dat kan zowel op de 6 als op de 8 positie, beschouwd moeten worden omdat hij hier beter tot zijn recht komt dan op op de nummer 10 positie. De Fransman is beter wanneer hij meer ruimte voor zich heeft en er nog moet gaan komen. Hij moet beoordeeld worden op zowel zijn verdedigende en aanvallende kwaliteiten en niet alleen op zijn aanvallende kwaliteiten als pak ‘m beet Andres Iniesta en Mesüt Ozil. Pogba is simpelweg een andere en betere speler wanneer Deschamps juist van hem gebruikmaakt.

Deschamps moet het in de volgende wedstrijd stellen zonder de geschorste Kanté. De vraag is nu echter of de bondscoach vasthoudt aan het 4-4-2 van Frankrijk wat in de tweede helft tegen Ierland goed uitpakte, of dat hij Cabaye inbrengt en zijn team in gewoon weer in een 4-3-3 formatie zal laten aantreden. Frankrijk deed het 4-4-2 systeem goed in de tweede helft tegen Ierland, het creëerde 15 kansen. Dat is meer dan in de gehele wedstrijd tegen Roemenie (12) en Zwitserland (13). Tegen Albanië werden er in de tweede helft 14 kansen gecreëerd.
De doorgaans conservatieve Deschamps zal tegen Engeland/IJsland vermoedelijk weer teruggrijpen op zijn 4-3-3 formatie, waarin Cabaye de plaats van Kanté gaat vervangen. Dat zou betekenen dat Pogba ‘gewoon’ weer als linker/rechter aanvallende middenvelder gaat starten. Een positie die hij zeker kan bespelen, maar waar – op dit moment, in deze rol – zijn kwaliteiten niet als best uit de verf komen. In een iets meer teruggetrokken rol, met meer ruimte voor zich, zouden zijn box-to-box kwaliteiten meer tot zijn recht komen. Een onorthodoxe Franse 4-4-2 met Pogba als een van de controlerende middenvelders zou Pogba’s bruikbaarheid en invloed op het spel ten goede komen. Hopelijk kiest Deschamps voor deze formatie en valt hierdoor een last van Pogba’s schouders en wordt ‘werelds meest overschatte voetballer’ wél gewaardeerd doordat hij op de juiste manier wordt gebruikt.