1. Eredivisie

PSV financieel niet afhankelijk van Champions League en transfers

Onlangs maakte PSV de jaarcijfers van het seizoen 2015/2016 bekend. Een winst van 4,3 miljoen euro en een omzet groter dan die van Ajax sprongen in het oog. Via infographics maakte PSV op Twitter duidelijk waar deze omzet en winst vandaan kwam. Ook de rest van het jaarverslag werd via het Eindhovense socialmediakanaal van tekst en uitleg voorzien. Mocht je dit gemist hebben, geen zorgen. Wij zetten de belangrijkste punten nog een keer op een rijtje.
Het afgelopen seizoen was goed voor PSV. De Eindhovenaren werden op de slotdag kampioen van de Eredivisie. Ook werd in Europa de doelstelling gehaald – overwinteren in de Champions League. Hierdoor speelde PSV na de winterse feestdagen nog twee spannende wedstrijden tegen Atlético Madrid. Een verloren strafschoppenserie bracht uiteindelijk een einde aan het Europese avontuur. Dit succes in het kampioenenbal leverde PSV heel wat geld op. In 2015/2016 kregen de Brabanders 32,8 miljoen euro aan UEFA premies. Hierdoor bedroeg de omzet over het hele seizoen 95 miljoen euro. Dit bedrag komt in de buurt van de recordomzet van 101,2 miljoen euro over het seizoen 2011/2012. Dat seizoen werd echter de grond onder het stadion verkocht aan gemeente Eindhoven, wat leidt tot een vertekend beeld van deze recordomzet. De gecorrigeerde omzet bedroeg in 2011/2012 ‘slechts’ 58 miljoen euro.

Afbeelding 1: Omzet en kosten van PSV
Afbeelding 1: Omzet en kosten van PSV

De omzet van 2013/2014 en 2014/2015 is duidelijk een stuk lager dan de omzet van afgelopen seizoen. Dit heeft dus te maken met de Champions League-inkomsten. PSV meldde dat ten opzichte van 2014/2015 (toen de Eindhovenaren Europa League speelden) de UEFA Premies met 28,4 miljoen euro waren gestegen en de inkomsten uit Europese wedstrijden met 3,6 miljoen euro. Dit verschil is ook visueel goed te zien in de taartdiagram die PSV postte:


De afgelopen jaren zijn de kosten van PSV flink toegenomen. De som der bedrijfslasten nam in 2014/2015 en 2015/2016 met respectievelijk tien en zeven miljoen euro toe ten opzichte van het voorgaande seizoen. Over het seizoen 2014/2015 betaalde PSV maar liefst elf miljoen euro meer aan salarissen dan in het voorgaande seizoen. Het grootste gedeelte van deze stijging kwam voort uit het uitbetalen van kampioenspremies. Ook in het afgelopen seizoen was dit het geval. Over 2015/2016 stegen de lonen met 5,7 miljoen euro. De Eindhovenaren waren veel kwijt aan Europese premies door de overwintering in de Champions League. Daarnaast vielen de spelerssalarissen hoger uit.
Hoewel de kosten in 2013/2014 en 2014/2015 groter waren dan de omzet, heeft PSV geen verlies geleden in die jaren. In deze kosten is er namelijk nog geen rekening gehouden met transfers. De inkomende en uitgaande transfers van PSV, evenals zaken als tekengelden, verhuur/inhuur van spelers en opleidingsvergoedingen vallen onder het kopje ‘ resultaat vergoedingssommen’.

Afbeelding 2: Winst van PSV voor en na vergoedingssommen, rente en belastingen
Afbeelding 2: Winst van PSV voor en na vergoedingssommen, rente en belastingen

In de seizoenen 2013/2014 en 2014/2015 leed PSV, zonder rekening te houden met vergoedingssommen, rente en belastingen, verlies. In deze seizoenen haalde PSV echter een positief resultaat op vergoedingssommen van respectievelijk 4,3 en 16,5 miljoen euro. Hierdoor maakte PSV onderaan de streep alsnog een bescheiden netto-winst. Met name door de transfer Memphis Depay beurden de Rood-Witten goed in het boekjaar 2014/2015. In het afgelopen seizoen was dit anders. In 2015/2016 heeft PSV flink geïnvesteerd in de selectie, waardoor het resultaat vergoedingssommen 3,5 miljoen euro negatief was. Ook kozen de Eindhovenaren er voor om leningen eerder af te lossen. De winst bedroeg uiteindelijk 4,3 miljoen euro. Het kopen en verkopen van spelers kan dus een enorme impact hebben op de netto-winst van de club.

Hoe afhankelijk is PSV van Champions League-voetbal en transferinkomsten?

Is PSV dan niet erg afhankelijk geworden van Champions League-voetbal en transferinkomsten? Een soortgelijke vraag kreeg Jaap van Baar tijdens het vragenrondje op Twitter voorgeschoteld. De Financieel Manager van PSV zei dat zonder de Champions League de kosten zo’n 22 miljoen euro lager uitvallen, omdat er onder andere een hoop premies wegvallen:


In het jaarverslag van 2015/2016 zijn deze woorden goed terug te zien. Met het overige Champions League-geld is PSV begonnen met het terugbrengen van de schuldenpositie door in het afgelopen seizoen een versnelde aflossing van leningen te doen. Hierdoor is er eenmalig meer dan gebruikelijk uitgegeven aan rentelasten. Er is ook flink in de spelersgroeps geïnvesteerd. Voor Guardado, Moreno, Isimat-Mirin, Pröpper en Pereiro trok PSV de portemonnee. Daarnaast hebben de Eindhovenaren vier miljoen euro op vergoedingssommen versneld afgelost. De afschrijvingen op vergoedingssommen zijn de afschrijvingen op de aankoopwaarde van een speler. Voorbeeld: Een speler wordt gekocht voor tien miljoen euro en wordt vastgelegd voor vijf jaar. Als gevolg wordt er, de komende vijf jaar, elk jaar twee miljoen euro afgeschreven (dit is de meest gebruikelijke methode). PSV heeft dus besloten om met de Champions League-gelden extra af te lossen in het seizoen 2015/2016, om zo de winst (en het betalen van belastingen) laag te houden.
Over het afhankelijk zijn van transfers om verlies af te wenden meldde Jaap van Baar het volgende: “Er is geen financiële noodzaak om spelers te verkopen, wil PSV als club gezond blijven. Als PSV in seizoen 2016-2017 geen uitgaande transfers meer realiseert, is het resultaat ongeveer break-even. Willen we echter een positief resultaat laten zien, met andere woorden een nettowinst boeken, dan heeft PSV waarschijnlijk een uitgaande transfer nodig.” Tot nu toe hebben er nog geen uitgaande transfers plaatsgevonden. De verkoop van Jeffrey Bruma valt namelijk in het boekjaar 2015/2016. Hoewel Jaap van Baar het enkel over de transferinkomsten heeft, lijkt er op het gebied van uitgaven ook weinig aan de hand. PSV heeft enkel voor Ramselaar en Jurjus de portemonnee getrokken. Ook het gebruik van huurlingen is een onderdeel van de strategie van PSV om ten tijde van sportief mindere jaren niet voor (te) hoge kosten te staan: “We kiezen ervoor bepalende spelers langer bij de club te houden en trekken directe versterkingen zoals huurlingen aan, die relatief duurder zijn, maar van wie we ook sneller af kunnen als we het jaar erop géén Champions Leaguevoetbal halen.” Het laatste seizoen dat PSV niet in de Champions League speelde was 2013/2014. Toen bedroeg het resultaat voor vergoedingssommen, rente en belastingen 1,7 miljoen euro negatief. Dat is net geen break-even, maar ook geen enorm verlies. De Eindhovenaren lijken zich te beseffen wat transfers en Champions League-voetbal betekent gezien het beleid.

Het seizoen 2016/2017

Voor dit seizoen verwacht PSV een lagere omzet. Hoewel PSV de ambitie heeft om te overwinteren in de Champions League, acht de club de kans klein dat het vorige succes in de Champions League nogmaals herhaald wordt. De doelstelling is derhalve overwinteren in de Europa League, waardoor er minder aan UEFA premies binnen komt. Ook de salariskosten zullen lager zijn door de verkoop van spelers. Hoewel het verkopen van spelers dus niet noodzakelijk is om gezond te blijven, verwacht PSV wel dat er verkocht wordt. Ook door het uit het contract lopen van spelers verwachten de Eindhovenaren op salarissen te besparen. Na dit seizoen zijn Willems, Narsingh, Brenet, Jozefzoon en Poulsen transfervrij. Met de eerste drie onderhandelt de landskampioen over een verlenging van het contract. Zodoende lijkt het erop dat PSV afscheid gaat nemen van Poulsen en Jozefzoon om financieel ruimte te creëren.
Voor 2016/2017 geeft PSV aan genoeg middelen te hebben voor de financieringsactiviteiten. Daarnaast is de club zich bewust van de financiële impact van de Champions League en transfers. Het spelen van Champions League brengt meer geld in het laatje maar gaat ook gepaard met hogere kosten. Wanneer deelname aan het kampioenenbal wegvalt, vallen er ook een hoop kosten weg. Het huidige beleid is voldoende voor PSV om gezond te blijven zonder dat transfers noodzakelijk zijn. Om een keer veel winst te maken is echter wel een grote transfer nodig.
Wil je meer weten over de financiën van PSV? Lees dan hier alle vragen voor en antwoorden van Jaap van Baar.
Noot. Data en citaten in dit artikel afkomstig van psv.nl.

4.9/5 - (8 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: PSV financieel niet afhankelijk van Champions League en transfers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *